Nikolla Teslla

05 October, 2021

 Tesla ka filluar të punojë në motorë të rinjë elektrikë dhe gjeneratorë dhe ka zhvilluar një sistem alternativ aktual në një kohë të shkurtër . Motor elektrik i zhvilluar nga Nikola Tesla, po shëndrronte energjinë elektrike në energji mekanike shumë më me sukses se rryma e drejtpërdrejtë. Përndryshe, alternimi i rrymës ishte më efektiv në mirëmbajtjen e performancës. sepse prodhoi tension më të lartë. Kështu, tani është gjetur mundësia e transportimit të energjisë elektrike nga shumë larg, dhe shumë më të lirë. Sipas shumë burimeve, rryma e alternuar ishte një zbulim që mund ta bënte Teslën të pasur ku ashtu ndodhi.

Nikola Tesla hapi një revolucion në transmetimin e energjisë me valë. Tesla me këtë zbulim ishte në gjendje të transferonte energjinë pa tel në një distancë të shkurtër.Tesla përdori këto spirale induktiviteti në punën e tyre në fusha të tilla si ndriçimi elektrik, rryma e alternuar me frekuencë të lartë, dhe veçanërisht transmetimi pa tel i energjisë. Në vitin 1898, Nikola Tesla u bë personi i parë që komunikoi me një marrës dhe transmetues duke lëvizur një anije të vogël modelesh nëpërmjet valëve të radios në një pellg dekorativ në New York. Kështu, telekomanda u realizua në lindje. 

Nikola Tesla shtoi kështu një shtesë të re për shpikjen dhe patentat e tij. Nikola Tesla ka mbi 700 shpikje dhe ka marrë patenta gjatë jetës së tij dhe kishte zbuluar edhe një makinë që e quajti teleforca që punonte me rreze që mund të shkaktonin vdekje ku Nikola mendonte se kjo pajisje do ta bënte më të lehtë që njerëzit të shkatërronin njëri-tjetrin. Tesla tha se me këtë pajisje një shtet mund të shkatërrojë çdo gjë që i afrohet 200 milje afër kufijve të tij dhe se kombi që do ta kishte këtë teknologji do të zotëronte pushtet të madh mbi këtë Tokë. Ai tha se ishin bërë përpjekje për t’ia vjedhur këtë shpikje, por përpjekjet kishin dështuar çdo herë. Zbuloi edhe lampën fluoreshente.

. Përveç sukseseve të tij, ai gjithashtu foli për dështimet e tij. Për shembull, projekti i Wardenclyffe Tower, i cili mund të konsiderohet paraardhësi i internetit të sotëm, ose përdorimi i energjisë elektrike kompakt si armë, mund të konsiderohen si shembuj. Por edhe këto dështime hapën rrugën për shumë shpikje. Arsyeja kryesore për këto dështime ishte pamundësia për të gjetur burime financiare për projektet e tyre. 

(Pra ai zbuloi rrymën alternative, llampën fluoreshente, radion edhe pse Marcioni njihet si zbuluesi I radios, revulucioni për transmetimin e energisë, makinën me rreze vdekjeprurëse që e quajti teleforca etj.)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Leave a Comment:

Lost your password?