08 December, 2017
Sfidat e jetimëve për strehim në Shqipëri
Nga: Mirvete Brahimaj
Uncategorized

Në Shqipëri një numër i madh i fëmijëve sfidohen dita-ditës me vështirësi të llojeve të ndryshme, duke filluar nga problemi për strehim,ushqim, veshmbathje e nevoja të tjera personale. Ky teatër i zhvilluar në mënyrë reale merr qdo ditë e më shumë vëmendjen e personave, qoftë institucional e zyrtarë të lartë e qoftë edhe njerëz të […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Tekste shkollore me paragjykime, “fakte” pa fusnota…
Nga: Njomza Berisha
Uncategorized

Në tekstin shkollor të psikologjisë së klasës së 11-të, mes tjerash shkruan edhe se “truri i mashkullit është për të bërë dhe ai i femrës për të folur”. Nuk përfundon me kaq. Për mashkullin, sipas këtij teksti shkollor, është më e rëndomtë që të jetë më garues, dominues dhe ngulmues, e për femrat më e […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Ngacmimet në shkolla, problem edhe nëpër shkollat e Kosovës
Nga: Gentrit Kastrati
Të drejtat e njeriut

Ngacmimet nëpër shkolla mes bashkëmoshatarëve janë një problem shumë i madh dhe aktual në vendin tonë, madje përhapja e internetit ka bërë që numri i këtyre ngacmimeve të rritet dhe të kryhet edhe më lehtë. Shumë adoleshentë, përshkak të ngacmimeve, kërcimeve, dhunës psikologjike, fizike apo edhe asaj seksuale, të ushtruar nga bashkëmoshatarët, kanë marrë vendime […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Të rinjtë pjesëmarrës në vendimarrje apo mbajtës të posterave?
Nga: Nazlije Sope
Pjesëmarrje, Politikë

Çdo ditë e më shumë si temë diskutimi  vjen qështja se a janë  të rinjtë pjesë e proceseve vendimarrëse në Kosovë, qoftë në nivelin qëndror apo në atë lokal. Ky diskutim sa vjen e bëhet  më i nxehtë gjatë kohës së fushatës zgjedhore dhe pyetja e cila ngrihet është se të rinjtë  a janë me […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Cilat janë masat ndëshkuese për plagjiaturë?
Nga: Ermir Hoxhaj
Uncategorized

Cilat janë masat ndëshkuese për plagjiaturë? Plagjiatura është shkelje e cila dënohet me ligj! Personat apo kompanitë të cilat bëjnë plagjiaturë janë duke vjedhur në mënyrë të padrejtë. Mirëpo,në Kosovë ka mungesë të artikujve origjinal pasi që ka mungesë te botimeve nga kompanitë botuese ku në shumë shkolla përdoren libra të fotokopjuar pa licencë me […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Arti si rrugë për thyerjen e pengesave mes komuniteteve
Nga: Fjolla Hajrizaj
All, Art, Edukimi, Të drejtat e minoriteteve dhe/ose përfshirjen shoqërore, Pjesëmarrje

Mirjeta Qehaja, 22-vjeçare nga Gjakova, absolvente në Fakultetin e Arteve në Universitetin e Prishtinës “ëndërronte” që t’i shihte komunitetet rom, ashkali dhe egjiptas të përfshirë tërësisht në shoqërinë kosovare. Edhe ajo i takon këtij komuniteti dhe jep kontribut konkret për realizimin e asaj që e quan “ëndërr” përmes pikturave të saj që pasqyrojnë jetën, ndjenjat, paqartësitë […]

Lexo më shumë
Keni harruar fjalëkalimin?