Hudhja e çamçakëzave

13 July, 2018

Njerëzit kanë përtypur çamçakëz për mijëvjeçarë, por vetëm pas Luftës së Dytë Botërore, kimistët mësuan të bënin gome sintetike, që përfundimisht zëvendësuan gomën natyrale si bazë çamçakëzash.

Përtypja e çamçakëzit është një zakon i përditshëm për shumë njerëz. Por 80-90% e çamçakëzeve nuk hidhen ne vendin e duhur dhe është forma e dytë më e zakonshme e mbeturinave rrugore pas bishtave të cigareve.

Çamçakëzat prodhohen nga polimere të cilat janë plastike sintetike që nuk biodegradohen. Kur hedhet në trotuar, aty ngjitet derisa të hiqet që mund të jetë një proces i kushtueshëm dhe qe merr kohë. Rreth 92% e gurëve të trotuareve të Britanisë kanë çamçakëz te ngjitur.

Ndotja nga çamçakëzat u bë aq e keqe në Singapor,saqe vendi e ndaloi plotësisht atë në vitin 1992. Dymbëdhjetë vjet më vonë ndalimi u ndryshua, por vetëm për qëllime terapeutike. Deponimi dhe mbledhja e deponive të paketimit të gomës kushton më shumë se 2 milionë në vit

Në vitin 2006, industria e gomave të çamçakëzuara nxori 1.3 milion ton të materialeve në nivel global.

Mirepo, fatmiresisht ka edhe shumë produkte (çamçakëz) natyrale, organike. Një shkencëtar britanik shpiku një alternativë të qëndrueshme për çamçakëzën e quajtur Rev7, qe është më e lehtë për ta hequr nga rrobat dhe trotuaret dhe gjithashtu eshte e biodegradueshme.

Janë këto gjëra të vogla që nuk mendojme se kjo mund të shtojë në mënyrë të konsiderueshme rrezikune ndotjes mjedisore.

Ne vendet e zhvilluara, ka vende te posaçme per hedhjen e çamçakëzave, ato me pas reciklohen dhe kthehen ne mbajtese gomash apo lodra per femije. Gjithashtu aplikohet edhe fatura e ndotjes se çamçakëzave. Pasiqe ne vendin tone nuk ka vende te posacme, opsioni tjeter me i mire eshte qe çamçakëzat te mbeshtjellen dhe te hidhen ne shporten e mbeturinave.

Bazuar në të dhënat nga: https://ghergich.com/infographic-examples/sustainable-gum/

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Leave a Comment:

Keni harruar fjalëkalimin?