31 July, 2019
Dhuna në familje
Nga: Ajrina Rushiti
Barazia gjinore, Të drejtat e njeriut

Hyrje Dhuna në familje ka qenë dhe do të mbetet një plagë e vjetër e pambyllur e shoqërisë, e cila i ka bërë sfidë shoqërisë në mbarë botën pa përjashuar edhe shoqërinë shqiptare-kosovare. Në ditët e sotme është e pashmangshme të kalojë një ditë e të mos shënohet një tjetër viktimë, femër, nënë, bashkëshorte apo […]

Lexo më shumë
12 June, 2019
Shkeljet etike nga mediat
Nga: Saranda Alshiqi
All, Të drejtat e njeriut

  Shkeljet etike nga mediat   Shkeljet etike nga mediat vazhdojnë të jenë dukuri aktuale në Kosovë Rasti i vdekjes se 16 vjecarit Aulon Zeka, tregon nevojën e mediave e vecanërisht mediave online për ngritje të profesionalizmit. Raportime të tilla kanë ndjeshmëri për gjithë audiencën e vecanërisht rëndë e përjetojnë rrethi i afërm i viktimave. Familjarët […]

Lexo më shumë
12 June, 2019
Qendra e mjekësisë familjare pa mjekë
Nga: Gresa Bardhecaj
All, Shëndeti, Të drejtat e njeriut

  Qendra e mjekësisë familjare pa mjekë   Banorët e fshatit Kishnicë tash e dy muaj janë në mungesë të mjekëve në shtëpinë e shëndetit ku ata kryejnë shërbimet mjeksore. Duke u përballur me këtë problem, ata detyrohen që të shkojnë në qendra të tjera të mjekësisë familjare në Hajvali e në Prishtinë. Të shqetësuar […]

Lexo më shumë
14 December, 2018
BULLIZMI NË SHKOLLA
Nga: Blerina Trepca
Të drejtat e njeriut

Çka është bullizmi? Bullizmi paraqet perdorimin e dhunës (fizike ose verbale), në mënyrë agresive, me anë të së cilës tentohet dominimi mbi personin tjeter (viktimën). Në mënyrë që dhuna ose agresiviteti i ushtruar të konsiderohet bullizëm duhet që njëra palë (ngacmuesi)të jetë dominues ndaj palës tjetër (të ngacmuarit), qoftë nga ana fizike apo nga ajo […]

Lexo më shumë
18 May, 2018
Problemet me të cilat përballen fëmijët me nevoja të veçanta dhe neglizhenca e shtetit
Nga: Shqipron N. Xhema
Aftësia e kufizuar, Të drejtat e njeriut

Fëmijët me nevoja të veçanta janë personat nën moshën 18 vjeçare të cilët kanë dëmtime fizike, mendore, intelektuale apo shqisore aftagjata të cilat në ndërveprim me barriera të ndryshme mund të pengojnë pjesëmarrjen e tyre të plotë dhe efektive në shoqëri njësoj si pjesa tjetër e shoqërisë. Të drejtat e fëmijëve me nevoja të veçanta […]

Lexo më shumë
18 May, 2018
3.833 qytetarëve të Ferizajit iu shkelen të drejtat themelore në baza ditore!
Nga: paris Guri
Të drejtat e njeriut

(Kushtetuta e Kosovës) Qyteti i Ferizajt sipas regjistrimeve të fundit të popullsisë rradhitet si vendi i dytë në Republikën e Kosovës me numrin e banorëve të minoriteteve. Ferizaji këtë vend e mbanë me 3,833 banorë të minoriteteve Rom dhe Ashkali. Kjo shifër në përqindje përkthehet me 3.5% e numrit të përgjithshëm të banorëve të kësaj […]

Lexo më shumë
Keni harruar fjalëkalimin?