18 May, 2018
Problemet me të cilat përballen fëmijët me nevoja të veçanta dhe neglizhenca e shtetit
Nga: Shqipron N. Xhema
Aftësia e kufizuar, Të drejtat e njeriut

Fëmijët me nevoja të veçanta janë personat nën moshën 18 vjeçare të cilët kanë dëmtime fizike, mendore, intelektuale apo shqisore aftagjata të cilat në ndërveprim me barriera të ndryshme mund të pengojnë pjesëmarrjen e tyre të plotë dhe efektive në shoqëri njësoj si pjesa tjetër e shoqërisë. Të drejtat e fëmijëve me nevoja të veçanta […]

Lexo më shumë
18 May, 2018
3.833 qytetarëve të Ferizajit iu shkelen të drejtat themelore në baza ditore!
Nga: paris Guri
Të drejtat e njeriut

(Kushtetuta e Kosovës) Qyteti i Ferizajt sipas regjistrimeve të fundit të popullsisë rradhitet si vendi i dytë në Republikën e Kosovës me numrin e banorëve të minoriteteve. Ferizaji këtë vend e mbanë me 3,833 banorë të minoriteteve Rom dhe Ashkali. Kjo shifër në përqindje përkthehet me 3.5% e numrit të përgjithshëm të banorëve të kësaj […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Ngacmimet në shkolla, problem edhe nëpër shkollat e Kosovës
Nga: Gentrit Kastrati
Të drejtat e njeriut

Ngacmimet nëpër shkolla mes bashkëmoshatarëve janë një problem shumë i madh dhe aktual në vendin tonë, madje përhapja e internetit ka bërë që numri i këtyre ngacmimeve të rritet dhe të kryhet edhe më lehtë. Shumë adoleshentë, përshkak të ngacmimeve, kërcimeve, dhunës psikologjike, fizike apo edhe asaj seksuale, të ushtruar nga bashkëmoshatarët, kanë marrë vendime […]

Lexo më shumë
08 December, 2017
Ne vlejmë më shumë se fjalët e juaja!
Nga: Shkurtë Spanca
All, Të drejtat e njeriut

Dita e ditës, femra po shihet si objekt dhe një fenomen i tillë “famëkeq” po  realizohet në shumë mënyra, siq është poshtërimi me fjalë banale. Femra vishet ashtu si ajo dëshiron dhe duhet të ndihet rehat në vendin e punës, mësim ose kudo që është. Ky fenomen negativ që po i cenon të drejtën femrës, […]

Lexo më shumë
03 October, 2017
Sfidat e jetimëve për strehim në Shqipëri
Nga: Mirvete Brahimaj
Të drejtat e njeriut

Në Shqipëri një numër i madh i fëmijëve sfidohen dita-ditës me vështirësi të llojeve të ndryshme, duke filluar nga problemi për strehim,ushqim, veshmbathje e nevoja të tjera personale. Ky teatër i zhvilluar në mënyrë reale merr qdo ditë e më shumë vëmendjen e personave, qoftë institucional e zyrtarë të lartë e qoftë edhe njerëz të […]

Lexo më shumë
25 May, 2017
Abortet e pasigurta, një kapitull i heshtur kosovar.
Nga: Gylymser Hoxhaj
Shëndeti, Të drejtat e njeriut

Në sallën ku kryhen abortet në QKUK,  është e vendosur një fotografi  ku shihet një përqafim mes nënës dhe fëmiut dhe poshtë saj shkruan “Krim i bërë nga vetë duart e nënës”.  Gratë që veçse kanë marrur këtë vendim, për të mos qenë gjatë gjithë jetës së tyre të stigmatizuara dhe  për t’iu shmangur shikimeve […]

Lexo më shumë
Keni harruar fjalëkalimin?